Doro Revival & Warlock Revival

11.09.2013 - RECENZE NOVÉHO ALBA RAISE YOUR FIST

DORO - Raise Your Fist - new album 2012K recenzi se dostávám až teď, protože jsem na články v této sekci tak trochu zapomněla :-/. Opět se zde pokusím napsat pár řádků o dojmu z této další řadovky. Když už jsem zaváhala s recenzí, nezaváhala jsem v případě včasného objednání "strictly limited edition" alba "Raise Your Fist", které vydavatelství Nuclear Blast pustilo na veřejnost ve formě speciální černé krabičky, ve které byl kromě limitované edice tohoto alba certifikát s pořadovým číslem 262 z 500 kusů, a dále zajímavý černý kožený opasek s kovovou přezkou s logem DORO.



DORO - Raise Your Fist In The Air - new EP 2012Ale teď k hlavnímu tématu tohoto článku - new album RAISE YOUR FIST. Jelikož jsem ulovila limitovanou CD edici, kterou mi 04.12.2012 podepsala Doro v Retro Music Hall Praha, jsou na disku kromě standarních 13 skladeb ještě další 2 kousky. Když bych měla zhodnotit album jako celek, je to zkrátka pořád dokola bez výraznějšího posunu vpřed. Holt úžasná doba WARLOCK je bohužel nevratná, je však velká škoda, že se na ni Doro nesnažila navázat. Nápaditým songům Warlock party osmdesátých let se sólová tvorba Doro opravdu nerovná. Naopak její stále se početně rozšiřující tradiční heavymetalový repertoár si stále drží standardní laťku. Doro i přes nezadržitelně plynoucí čas, příští rok jí čítající neuvěřitelné půlstoletí, neztrácí na svém nevyčerpatelném entuziasmu a chuti dále tvořit a koncertovat.

Stejnojmennou "Raise Your Fist In The Air" v anglické a francouzské verzi spolu s "Victory" a "Engel" vydala Doro i na singlu EP "Raise Your Fist In The Air".

Řadové album uvádí brand new song "Raise Your Fist In The Air", na který natočila i videoklip. Osobně mi tato skladba zní velmi stroze včetně alespoň na první pohled nízkorozpočtového klipu. Refrén je však silný a skákavý, a tak jsme skladbu také zařadili do repertoáru. Druhá "Cold Hearted Lover" je průměrem zapadajícím do celého kontextu desky, po ní však přichází další silný song "Rock Till Death" s jednoduchým melodickým refrénem. Text je také velmi dobře nafrázovaný a tak celá skladba působí srozumitelně a šlape. Je v ní i místo pro spolupráci s publikem, což je velmi praktické pro koncertní štace. A tak si song našel místo i v našem playlistu. Zajímavostí zde ještě je i to, že se se na autorství této skladby podíleli dle jmen uvedených v bookletu češi Filip Sembera a Lucie Roubíčková. Docela by mě zajímaly okolnosti této spolupráce. Čtverku dostala balada "It Still Hurts" s hostujícím Lemmym (Motörhead), který k hudebním přátelům Doro neodmyslitelně patří. Tito dva se již setkali v písních "Love Me Forever" či "Alone Again" a jejich duety mají vždy další zvláštní rozměr. Skladba "Take No Prisoner" mi spadá do stejného průměru jako Cold Hearted Lover, další "Grab The Bull - Last Man Standing" mě však zaujala zajímavými sborovými vokály, které Doro bohužel používá velmi zřídka, a tak Grab The Bull nabral na síle a melodičnosti. Druhá pomalá německá "Engel" zní v podstatě stejně jako například její předchůdkyně Herzblut. A do stejné kategorie bych zažadila i osmou "Freiheit - Human Rights" a její anglickou verzi "Sealed In Blood - Human Rights". Devátá "Little Headbanger - Nackenbrecher" na mě působí zvukově jako velký nástrojový zmatek. Podobný pocit jsem měla z absolutně mimózní "Caught In A Battle" z předchozího řadového alba Fear No Evil. Zato následující "Revenge" mě hned při prvním poslechu alba totálně dostala do varu, je to speedovka jak vyšitá a tu jsem od Doro hodně dlouho neslyšela. Jediné, co však z vlastní zkušenosti i z jejího koncertu vím je, že je těžko hratelná v live koncertní verzi. Publikum se ztrácí v tom, co je sloka a co refrén, song je tak jednolitý a to je škoda. Myslím, že se tomu dalo pomoct zvýrazněním refrénových vokálů nebo jinou refrénovou podporou. Studiová verze "Revenge" je ale opravdu výborná. Třetí baladou je "Free My Heart" a to by nebyla Doro, kdyby na každém albu neměla minimálně čtvrtinu pomalých písní. Skladba má krásný melodický refrén, do kterého jsem se hodně zaposlouchala a uvolnila. Ovšem pak přichází ještě větší doják v podobě "Hero", věnovaný zcela jednoznačně do nebes Ronnie James DIO. "You were a hero, our only hero, you were a hero, for everyone, yout were a hero, our only hero, your were a hero, like no one, like no one". Song "Hero" s Doro napsal její dlouholetý tvůrčí kolega Joey Balin, který s ní zrealizoval třeba i celé průlomové album Warlock 1987 "Triumph And Agony". Závěrečná "Strong And Proud" mi opět zapadá do průměru.
Album obsahuje i exkluzivní online obsah, kde se prostřednictvím internetu načte speciální Doro stránka, kde je "making of" klip "Raise Your Fist" a křest CD v Metal Dayz klubu v Hamburku.

DORO - 20 Years A Warrior Soul - new DVD 2006Strictly limited edition je druhý limitovaný box v mé sbírce. První je velká modrá krabice "Collector´s Fan Box" z roku 2006, ve které bylo 2DVD 20 Years A Warrior Soul, triko, sněhová koule a foto s autogramem.

V mnoha písních DORO mi zkrátka chybí zásadní tah na branku. Obrovská škoda je, že i když má DORO nepochybně výjimečný hlas, hodně by jí v síle melodických refrénů pomohly sbory a jiné aranžmá skladeb, které by jejich základní melodiku rozvinuly a posunuly výše.
Nejsilnější je však samotná DORO, která nás už 30 let zásobuje svou obrovskou rockerskou odhodlaností. Je pro mě velkým vzorem. I admire you!
© 2003-2024 DORO & WARLOCK REVIVAL * All rights reserved